maanantai 24. syyskuuta 2012

Kasvatusboksi sisustuselementtinä

Päätin pikaisesti rakentaa itselleni kasvatusboksin, missä voin sirkkataimia alkuun kasvatella kunnollisessa valaistuksessa. Hiukan hienommankin olisin varmasti saanut kyhättyä, kun rakennusalalla olen ollut töissä melkein 20 vuotta ja sähkötöitäkin tullut tehtyä yli 12 vuotta, niin sähköihin olisi voinut enempi panostaa. Nyt kuitenkin oli valttia nopeus ja tyylipisteitä ei jaeltu (ja sen kyllä huomaa).

Minulla on remonteista jäänyt kaikenlaista sälää yli ja ainut ostos oli Bilteman työvalaisin, mikä maksoi vajaat 7 euroa. Eli en ihan konkurssiin mennyt tämän rakennusprojektin jäljiltä.




Tässä on sopiva uhri kasvatusboksiksi. Vanha pyykkikori, mikä oli saanut jo tuomion lentää pihalle, joten kierrätetään ja tehdään siitä jotain hyödyllistä.

Ensi huomioita laatikosta. Korkeus hyvä, mutta ei pohjapinta-ala, tähän ei montaa rehua kerralla mahdu. Toivotaan, että ei tarvitsekaan. Luukku on ylhäällä ja kastelun kanssa voi olla hiukan hankalaa. Koitetaan elää tämän kanssa. Rakenne on muovia, joten tuota on helppo työstää, vaikka työkaluina olisi vain nyrkki ja kyr.....




Mikähän mahtaisi olla paras heijastinmateriaali laatikon sisälle heijastamaan valoa? Peili? Vessasta olen purkanut vähän aikaa takaperin peilin pois ja toinen mokoma on poistettu eteisen seinältä rumuudensa takia. Molemmat lojunut takapihalla, eiköhän oteta nekin käyttöön ja pelastuvat vielä jonkin aikaa roskisreissulta.



Lasia taikka peiliä en ole tainnut ennen leikata, mutta äkkiähän sitä oppii. Otin laattaleikkurin terän, mittanauhan ja listanpätkän aseiksi. Leikkaukset meni melko hyvin ja lasihan pätkiintyi melko samalla tavalla, kuin laatatkin, tosin pari palaa hajosi hiukan rumasti. Varoituksen sanat, jos joku kokeilee samaa, peilin palat ovat todella teräviä ja vaarallisia, viiltohaavoja voi tulla varomattomalle ja suojalasit kannattaa olla päässä, koska pientä sirpaletta helposti lähtee hiukan lentoonkin, kun noita vääntää katki.





Minulla oli jäänyt myös wc-remontista pöntönliimaa jäljelle, elastisuuden ja todella kovan liimausvoiman takia se on oiva massa liimailla peilit kiinni laatikon sisäpintoihin.






Koska laatikon kulmat olivat pyöreät, leikkasin peilistä vain isommat palat sisäkylkiin ja kanteen ja vuorasin kulmat foliolla. Läpinäkyvällä, paksulla teipillä vielä teippasin foliot kunnolla kiinni ja peilitalo oli melkein valmis.


Biltemasta ostamani huippukallis työvalaisin maksoi tosiaan 6,90 ja siinä oli valonlähteenä 11 wattinen pienoisloisteputki. Värilämpötila lampussa oli 4000K eli sen pitäisi juuri ja juuri riittää värinsä puolesta kasvatukseen. Chilifoorumilta olen lukenut, että lämpötila pitäisi olla yli 4000K, mielellään yli 5000, mutta kokeillaan nyt tällä, kun halvalla sai. Minun piti ostaa pelkkä oikean värisävyn säästölamppu, mutta en sellaista kyseisestä puljusta löytänyt. 

Valitan epäselvää kuvaa työvalaisimesta
Loisteputken kiinnitin laatikon ihan ylärajaan ja mielestäni kasveilla on tarpeeksi tilaa kasvaa korkeutta, jotta eivät ota kiinni valoon ja käräytä itseään. Itseasiassa valaisin on niin hyvin lämpöeristetty, että se ei edes kuumene. Mittasin laatikon sisältä lämpötilan ja se nousi vain 1-2 astetta huonelämpötilaan verrattuna, vaikka on melko tiivis paketti. Mielestäni tarpeeksi hyvä kapine pikkuchilien kasvatukseen, kuulemma vaan niin ruma, ettei saa jäädä mihinkään kovin näkösälle.

Työvalaisimessa oli useamman metrin pituinen johto, ja minulla on ylimääräinen autonlämmityksessä käytetty pistorasiaan laitettava kytkinkello, minkä voi laittaa pistorasiaan ja saan sillä katkaistua valon automaattisesti, jotta kasvi saa välillä lepoakin valosta. Laitan sen katkaisemaan valon ajalta 7-15.30, jolloin olen töissä. Syynä tähän myös tulipalovaara, itse valaisin ei kuumene, mutta luotto Bilteman laatuun on vain vähän heikohko. Jos valaisimeen tulee joku sähköinen vika, voi se aiheuttaa tulipalovaaran.




Laitoin laatikon sisälle "ylimääräiset" pikkuiset taimet Giant Habanero (C. Chinense) ja Starfish (C. Baccatum) sekä Bolivian Rainbow (C. Annuum), mikä ollut amppelissa, mutta on naurettavan pieni ja vähän asustelee hiukan turhan varjoisessa paikassa. Katsotaan miten äijän käy, savun hälvennettyä tarkistamme kytkennät ja kokeilemme uudestaan...

3 kommenttia:

  1. Ihan hyvä idea, jos ikkunalaudalle ei mahdu. Ja siellähän alkaa olla aika hämärää lähikuukausina.
    Kun olen tuommoista pahvilaatikkorakenteena käyttänyt ( http://chilivaari.blogspot.fi/2011/02/chilit-kaappiin.html ), tässä muutama kokemuksen tuoma huomio.
    - Ulkokuoren voi koristella sisustukseen sopivaksi, jos se jää kovin näkyvään paikkaan.
    - Lamppu voisi olla isompi, 20-30W.
    - Peili ei todellakaan ole hyvä heijastin. Siitä on monia tutkimuksia. Valkoinen maalikin on parempi, tai alumiinifolio.
    - Lämpö saisi nousta enemmän, 26-28° on hyvä, ehkä enemmänkin, jos haluaa nopeuttaa kasvua. Isompi lamppu hoitaisi sen.
    - Kastelun voisi ehkä hoitaa niin, että pohjalle lorauttaa vettä ja antaa kasvien imeä sen. Minä pidin vesiallasta pohjalla ja ruukut olivat pikku korokkeilla, jolloin pohjalle jäi vettä ja ilman kosteus nousi. En ole varma, onko se tarpeen, mutta ei se haitannutkaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos rakentavista kommenteista. Tosiaan ikkunalaudalle ei mahdu ja siellä valo alkaa olla jo vähän niin ja näin, kun on lounaaseen päin, eikä suoraan etelään ja naapurin aita + puut hiukan varjostaa ajoittain.

    -ulkokuoresta, en usko, että vuoraaminen auttaa :)
    -lampun koko, sama oli mielessä, mutta ajattelin kokeilla tällä sähkön säästäjällä. Tuohon pitäisi saada kyllä hiukan tehokkaampikin lamppu, jos oikein muistan
    -peilijuttua en ollutkaan kuullut ja kuulostaa mielenkiintoiselta, pitää tutkia
    -lämpötila oli juu yllätys, olisin luullut lampun lämmittävän enemmän.
    -kasteluidea kuulostaa hyvältä, täytyy jotain kehitellä

    Kaiken kaikkiaan hyviä kommentteja ja katsotaan riittääkö tuolla kopilla tehot mihinkään. Tosin on varmasti tyhjää parempi...

    VastaaPoista
  3. Kappas vaan, tällaisen löysin:

    Materiaali: Heijastuskyky:
    Mylar 90 – 98 %
    Foylon 92 - 95 %
    Mustavalko-muovi 85 - 90 %
    Normaali valkoinen maali 60 - 90 %
    Tavallinen peili 82 - 87 %
    Kiiltävä valkoinen maali 70 - 80 %
    Alumiinifolion matta puoli 50 - 70 %
    Musta maali < 10 %

    Maalaisjärki ja todellisuu, ei siis kohdanneetkaan. Ei olisi uskonut.

    VastaaPoista